HOEZO? Coronavirus overleeft 9 uur op de huid?!

 25/10/20

Nieuws

 COVID-19

Wetenschappelijk onderzoek uit Japan

We beseffen al langer dat bacteriën en virussen zich makkelijk verspreiden bij het aanraken van een andere persoon of een object (telefoon, computer, toetsenbord, deurknoppen, ...).

Nieuw onderzoek

Japanse onderzoekers hebben aangetoond dat het coronavirus 9 uur lang op onze huid overleeft. De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Clinical Infectious Diseases Journal. Ter vergelijking: een griepvirus op derma overleeft 1,8 uur. Het coronavirus overleeft dus tot vijf keer zo lang op de huid van mensen dan een ‘gewoon’ griepvirus.

De wetenschappers onderzochten de overlevingsduur op de huid van mensen die kort daarvoor waren gestorven. Zowel het coronavirus als het griepvirus worden binnen 15 seconden uitgeschakeld als ethanol wordt gebruikt, dat ook in handgels zit. Deze zijn nuttig voor onderweg als je niet in de mogelijkheid bent om je handen te wassen met water en zeep. De WHO raadt immers aan om handgels met minimaal 60% ethanol en/of isopropanol te gebruiken.

Handen wassen helpt

Een goede handhygiëne blijft een essentiële basismaatregel in de strijd tegen dit virus. Des te langer het nieuwe coronavirus in leven blijft op de huid, des te groter de kans op verspreiding. Eigenlijk is handhygiëne het hele jaar door belangrijk om infecties, zoals de seizoensgriep of verkoudheden, te voorkomen. Zij beschermt uw medewerkers ook tegen ongezonde stoffen zoals zware metalen.

In de marge

Door de coronacrisis en de behoefte om veelvuldig te ontsmetten, gaat het aantal ongelukken met ontsmettingsproducent in stijgende lijn. Gemiddeld komen er nu bijvoorbeeld dubbel zoveel ongevallen met bleekwater en vijf keer zoveel ongevallen met handgels voor. De FOD Volksgezondheid geeft enkele tips:

  • Bewaar chemische huishoudproducten steeds buiten het zicht en bereik van kinderen.
  • Na elk gebruik onmiddellijk de fles afsluiten.
  • Lees grondig het etiket vóór gebruik (bijvoorbeeld niet mengen met andere producten) en check de gevarensymbolen.

Meer info op deze website.

INNI Redactie

HOEZO? Coronavirus overleeft 9 uur op de huid?!

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.