Hoe ga je om als vertrouwenspersoon met agressie?

 15/02/21

Nieuws

 Psychosociale risico's

Tijdens een consult stelt iemand zich agressief op.

Case

“Onlangs had ik een intake met een werknemer van onze organisatie die tijdens ons gesprek heel wat agressie aan de dag legde. De agressie was niet tegen mij gericht, bleef gelukkig verbaal, maar ik voelde me toch aangevallen. Ik vraag me af hoe ik daar dan best mee omga, zonder het gesprek om deze reden te moeten stop zetten. Of is het gesprek stop zetten de enige optie?”

Wat zegt de wetgeving?

In de Belgische welzijnswetgeving spreekt men van geweld, niet van agressie. De inhoudelijke definitie klinkt als volgt: “Geweld op het werk: elke feitelijkheid waarbij een werknemer of een andere persoon waarop deze afdeling van toepassing is psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van het werk.” De werkgever is gehouden aan de verplichting om een beleid te voeren betreffende geweld en agressie. Hierbij dient hij rekening te houden met alle werknemers, dus impliciet ook met de vertrouwenspersonen.

Advies

Wanneer mensen agressief worden, kunnen ze hiervoor verschillende redenen hebben. Afhankelijk van de oorzaak, kan jij je houding aanpassen in de hoop dat de andere persoon dit voelt en de agressie daalt. Meer info in INNIwise.

In het voorjaar 2021 verschijnt er een boek over vertrouwenspersonen. Hou deze blog in de gaten.

Ineke Van den Zegel - preventieadviseur psychosociale aspecten

Hoe ga je om als vertrouwenspersoon met agressie?

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.