Fijn stof
Het is algemeen geweten dat er te veel fijn stof in de lucht hangt. Op de werkvloer kan deze hoeveelheid oplopen en zo de grenswaarde bereiken of overstijgen. Zeker wanneer er gezaagd, geboord of geschuurd wordt, durft de concentratie fijn stof hoog oplopen.
Blootstelling aan fijn stof heeft invloed op de gezondheid. Fijne stofdeeltjes (bv. hout) en vezels (bv. asbest) kunnen de longen aantasten en allergische reacties veroorzaken. Hoge concentraties kunnen mogelijk zelfs leiden tot kanker. Het is dus belangrijk om de juiste maatregelen te nemen zodat de concentratie onder de grenswaarde blijkt en je zo je medewerkers beschermt.
- Beperk allereerst productiemethodieken die fijn stof creëren tot een minimum en blijf zoeken naar mogelijke alternatieven.
- Gebruik machines met stofafzuiging aan de bron om vrijgekomen fijn stof sterk te reduceren. Vergeet zeker de filters niet regelmatig te vervangen.
- Maak daarnaast gebruik van bouwstofzuigers zodat stof niet blijft liggen en dus niet opnieuw kan opwaaien. Een bouwstofzuiger kan je o.a. ook aansluiten op een schuurmachine.
- Maak gebruik van een benevelingsmachine. Dit is zeker nuttig bij droog of winderig weer. Deze machine zorgt voor extra vochtigheid rond de gebruikte apparaten en slaat stof neer. Benevel regelmatig, zodat het stof zich niet opnieuw kan verspreiden. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een watersuppressiesysteem. Dit is een systeem waarmee je je machines kan uitrusten zodat het vrijkomend stof wordt neergeslagen in een waterreservoir.
- Zorg voor goed onderhouden stofmaskers en afzuigingen die voldoen aan de veiligheidsnormen.
- Sluit ruimtes af waar fijn stof vrijkomt, zodat verspreiding naar omliggende ruimtes vermeden wordt. Zo hebben ook andere medewerkers er geen last van.
- Richt grote sites slim in, zodat verkeer geminimaliseerd wordt. Dit zorgt niet alleen voor minder uitstoot door de voertuigen, maar ook dat er geen fijn stof opwaait door het werfverkeer. Een verkeersplan opstellen beperkt dan weer het aantal manoeuvres. Ook een snelheidsbeperking tot 20km/u draagt bij aan een lagere concentratie fijn stof.
- Tot slot is het belangrijk om medewerkers te informeren over de risico’s van fijn stof. Ook zij dienen hun steentje bij te dragen door o.a. correct gebruik te maken van de machines en deze niet te overladen.
Meer informatie over de risicoanalyse van de binnenluchtkwaliteit vind je hier.
Bronnen:
- Mensura
- 4safe
