De invloed van mobiel internetgebruik op welzijn
Smartphones en mobiel internet zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Waar mobiele telefoons vroeger beperkt bleven tot bereikbaarheid via sms en telefoon, gebruiken we deze tegenwoordig voor het opzoeken van informatie, communicatie, social media en ontspanning.
Tot hiertoe werd nog niet veel onderzoek uitgevoerd naar de impact van smartphones op ons psychosociaal welzijn. Het wetenschappelijk tijdschrift PNAS Nexus publiceerde recent echter een grootschalige studie over het effect van mobiel internetgebruik en kwam tot de conclusie dat een beperking hiervan wel degelijk onze algemene levenskwaliteit en mentaal welzijn verbetert.
Gedurende een maand werden 467 deelnemers opgevolgd, waarvan de helft 2 weken geen toegang had tot mobiel internetverkeer. Ze bleven wel bereikbaar via sms en telefoon. De andere helft van de deelnemers diende als controle, maar onderging later dezelfde beperking. Zowel voor, tijdens als na de beperking werden de effecten op de deelnemers objectief en subjectief gemeten. Er werd gekeken naar 3 domeinen: welzijn, mentale gezondheid en aandacht.
De resultaten liegen er niet om. Door het mobiel internetgebruik te verminderen ervaarden de deelnemers:
- een verbeterde concentratie;
- minder psychische klachten;
- meer tevredenheid en welbevinden;
- brede impact: minstens één domein verbeterde bij meer dan 90% van de deelnemers.
Door het gebrek aan mobiel internet spendeerden de deelnemers hun tijd op een andere manier: meer beweging, meer sociaal contact, minder digitale media. Deze gedragsveranderingen verklaren het effect op mentale gezondheid en welzijn. De deelnemers voelden zich hierdoor meer verbonden met anderen. Ze ervaarden ook meer zelfcontrole en sliepen zelfs iets beter.
Het effect op aandacht kan niet volledig verklaard worden op basis van deze gedragsveranderingen. Uit een ander onderzoek blijkt echter dat het enkele minuten duurt vooraleer je concentratie hersteld is wanneer je gestoord wordt. Door het gebrek aan mobiel internet worden stoorzenders een heel stuk verlaagd.
Hoewel de studie zich vooral richt op de privé-context, bevestigen de resultaten het belang van grensbewaking wat digitale communicatie betreft. Welke acties kan je dus ondernemen als preventieadviseur?
- Creëer bewustwording, zodat duidelijk is wat de impact is van digitaal ontprikkelen op het functioneren van medewerkers;
- Experimenteer met verschillende kleine acties om een digitale detox op het werk door te voeren, zoals schermvrije zones, micropauzes, …;
- Zet in op een welzijnsbeleid met een focus op offline sociaal contact, digitale hygiëne, …
Bronnen:
- PNAS Nexus
- Prebes
