Texaanse grafiek: 37 dagdagelijks activiteiten ingeschaald op risico op besmetting met COVID-19

 17/07/20

Opiniestuk

 COVID-19

Een recente COVID-19-grafiek van de Texas Medical Association (TMA) kreeg een ferme boost op de sociale media, hij ging dus ‘viral’.

Het is een eenvoudige grafiek die het relatieve risico op het oplopen van COVID-19 bij 37 dagdagelijkse activiteiten rangschikt op een schaal van 1 (laagste risico) tot 10 (hoogste risico). Het doel van de Texaanse COVID-19 Task Force en het Committee on Infectious Diseases was om de meest populaire zomeractiviteiten te rangschikken. De TMA benadrukte dat de risico’s kunnen variëren in de tijd. Het zijn aannames op basis van een gemiddelde. Daarenboven moet benadrukt worden, onafgezien van het niveau van risico, dat de normale voorzorgingsmaatregelen (masker, physical distancing en handen wassen) steeds nageleefd dienen te worden. Bij de totstandkoming werd er rekening gehouden met: Is het een indoor of outdoor activiteit, hoe dicht komen de personen bij elkaar, met hoeveel personen en hoelang de activiteit plaatsvindt.

Mensen houden van lijstjes: Top 30 muzieklijsten, boodschappenlijstjes, to-do lists, … De vraag is dus of deze infografiek/lijstje een meerwaarde biedt voor de algemene bevolking. Met een beetje gezond verstand en de aanbevelingen van het GEES, de Groep van Experts die belast is met de Exit-Strategie, zit dit lijstje al min of meer in ons achterhoofd. Er zitten echter ook geen ‘hard data’ achter de lijst. Aan de Texaanse geneeskundestudenten en dokters werd gevraagd om deze privé-activiteiten te rangschikken al naargelang hun ‘expertise’. Het is allemaal met een grof korreltje zout te nemen en allesbehalve sterk wetenschappelijk onderbouwd. Ik kan het aldus enkel maar op de korrel (zout) nemen. Op basis van het strikt of niet strikt naleven van de voorzorgsmaatregelen, kan het aangegeven risico lager of juist hoger zijn. Het lange lijstje met relatieve risico’s is dan ook redelijk relatief …

Wim Van Hooste, arbeidsarts

Texaanse grafiek: 37 dagdagelijks activiteiten ingeschaald op risico op besmetting met COVID-19

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.