20 - 24 sept (wk 38)
Week van het Werkgeluk / Eerste hulp bij mentale problemen / Nationale telewerkdag
I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING
Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.
II. OVERIGE NIEUWSITEMS
A. De 'Week van het Werkgeluk' - 20 tot 26 september 2021
Gedurende deze week loopt de "Week van het Werkgeluk" met tal van incentives. Dit biedt een uitgelezen kans om even stil te staan bij hoe gelukkig je bent in je job.
Dit initiatief wordt geleid in België door Tryangle BVBA. Heb je deze week een webinar gemist, kan je de opnames hier aanvragen. Daarnaast worden er ook internationale initiatieven genomen tijdens deze themaweek.
Griet Deca, Chief of Happiness, werkte al nauw samen met INNIwise omtrent dit thema:
- Podcast "Werkgeluk" - Tips en adviezen om het werkgeluk van uzelf en uw collega’s te vergroten.
- Podcast "Worden je medewerkers gelukkiger als ze straks weer 'gewoon' kunnen werken " - Welke ondersteuning medewerkers tijdens en na de coronacrisis nodig hebben om gelukkiger te werken.
- Webinar: "Wat is werkgeluk en waarom is het belangrijk".
Laat je inspireren in onderstaande rubriek 'lees ook'.
INNIwise gaf vorig jaar een boek uit met als titel "Werken aan werkgeluk", geschreven door Griet Deca & Kim Hilgert. Het spreekt je aan als preventieadviseur, als HR-professional, als leidinggevende, als zaakvoerder, als manager of als geïnteresseerde in werkgeluk. Dit boek reikt inspiratie, kader, inzichten, voorbeelden, argumenten en technieken te bieden.
Bron Belgische themaweek: "Week van het Werkgeluk" - #weekvanhetwerkgeluk - #fieroponsGO
Bron internationaal: International week of happiness at work - HappyOffice.nl
B. 4 op 10 kan niet met werkgever praten over stress en werkdruk
Uit een bevraging door Mensura en Certimed blijkt dat 7 op 10 werknemers zich comfortabel voelen om in gesprek te gaan met hun leidinggevende of een vertrouwenspersoon op het werk. Op zich een rooskleurig cijfer, toch zijn niet alle onderwerpen even bespreekbaar op het werk.
Veel leidinggevenden kampen met een gespreksdrempel om werknemers aan te spreken over meer gevoelige, persoonlijke onderwerpen. Het onderzoek toont aan dat de bespreekbaarheid daalt wanneer het gaat over familiale onderwerpen (54%), de niet-medische oorzaken van afwezigheid (50%), of de mentale gezondheid (47%). Ook stress en werkdruk zijn niet overal vlot bespreekbaar: maar liefst 4 op de 10 bevraagde Belgen geeft aan daar niet met de werkgever over te kunnen praten. zoals mentale gezondheid.
Bart Teuwen, verzuimexpert bij Certimed en Mensura verklaart: “Zowel onder werkgevers als werknemers leeft vaak het idee dat familiale of mentale moeilijkheden tot het privéleven behoren en niet bespreekbaar zijn op de werkvloer. Nochtans liggen dergelijke problemen vaak aan de basis van – langdurige – afwezigheid op het werk. Het is daarom belangrijk dat organisaties inzetten op een vertrouwensband tussen werkgevers en werknemers, waarbinnen alle onderwerpen bespreekbaar zijn.”
Bron: Mensura en Certimed
C. Aantal telewerkers blijft constant – aantal telewerkdagen stijgt!
Op maandag 20 september 2021 organiseerde de FOD Mobiliteit en Vervoer samen met Vias institute de vierde editie van de Nationale Telewerkdag. De bedoeling van dit initiatief is om tijdens de ‘Week voor Duurzame Mobiliteit’ telewerk als een van de hefbomen voor een betere mobiliteit onder de aandacht te brengen.
De aanhoudende coronacrisis initieerde een maatschappelijke kosten-baten analyse. En masse ervaarden we de voor- en nadelen van telewerk. De shift van meer occasioneel telewerk naar gestructureerd telewerken is hiermee in gang gezet!
Een representatief staal van 1500 werknemers vulden in augustus 2021 een enquête in rond telewerk. Ongeveer 41% van hen deed aan telewerken. Dit was net iets minder dan in volle COVID-crisis (september 2020), maar opvallend meer dan ervoor (2017: 17%; 2019: 22%; januari 2020: 33% en september 2020: 48%). Daarentegen gebeurt het telewerk over meerdere dagen per week.
Bijna de helft van de telewerkers wil de huidige regeling ook na de COVID-crisis behouden, maar eveneens 40% wil toch minder dagen telewerken! Hierbij is er geen verschil tussen fulltime of halftime medewerkers. Meer dan de helft van de bevolking (51%) vindt zijn job compatibel met telewerk, terwijl 25% van hen permanent vanuit hun kantoor zou willen werken.
Bron: telewerken.be - bepaal je eigen telewerkprofiel
III. RECENT TOEGEVOEGD
Op regelmatige basis worden praktijkdocumenten toegevoegd aan INNIwise. Een greep uit het aanbod:
- Risicocontacten COVID-19: een overzicht;
- Opiniestuk dokter Wim van Hooste, preventie-adviseur-arbeidsarts: Long COVID, een lang verhaal (h)erkennen?