10 mei - 14 mei (wk 19)

 14/05/21

Wekelijks nieuwsoverzicht

 Varia

Toolboxen en posters (Woodwize) / Waar zijn CO2-meters verplicht? / Wordt telewerk nog verplicht? / Code gezond en veilig magazijn

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.be.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Preventiecampagne: lancering nieuwe affiches (Woodwize)

Woodwize is het opleidingscentrum van de hout- en meubelsector. Sedert 2019 brengen ze affiches en toolboxen uit over veiligheid en gezondheid. Deze zijn raadpleegbaar op hun website.

Ze handelen over volgende thema's: machineveiligheid, handbescherming, gehoor, houtstof, brandrisico's, intern verkeer, elektriciteit, werken op hoogte, ...

Daarnaast is er tijdens de coronapandemie ook nog een specifieke brochure opgesteld rond hygiëne.

Bron: Woodwize

B. CO2-meters verplicht?

Mensen ademen zuurstof in en CO2 uit. Zitten er verschillende mensen in een ruimte zonder dat daar een raam of een deur openstaat, dan zal de uitgeademde lucht de CO2-concentratie snel doen stijgen. Aan die concentratie kunnen we zien of er voldoende verse lucht aanwezig is in de ruimte.

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat de CO2-concentratie lager is dan 900 ppm (deeltjes CO2 per miljoen partikels) of dat het ventilatiedebiet minimaal 40 m3/u per aanwezige persoon is. Dat kan op een natuurlijke manier (door een raam of deur te openen) of via een luchtverversingsinstallatie.

CO2-meters geven aan als er voldoende verse lucht aanwezig is in een lokaal. Hoe meer verse lucht, hoe minder de kans dat het coronavirus zich binnen opstapelt. Lichtere virusdeeltjes blijven met name langer in de lucht hangen.

In België zijn CO2-meters verplicht sinds 13 februari 2021 in kapsalons als zij niet de ramen en deuren permanent kunnen open houden. Op 9 juni 2021, bij heropening van de (binnenruimte van) horeca- en fitnessuitbaters, zal dit ook verplicht worden.

In scholen is dit nog niet het geval, maar Minister Weyts maakt 24 miljoen euro extra middelen vrij. Zo wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in extra poetsmateriaal, vloerstickers en CO2-meters.

C. Is telewerk nog altijd verplicht?

Op dit moment is thuiswerk verplicht en kan het gecontroleerd worden. Werkgevers moeten een register bijhouden waarin de planning staat van wie wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer. Ook openbare besturen moeten zich aan de verplichtingen van telewerk houden.

Vanaf 9 juni blijft telewerk verplicht, maar wekelijks mag elke werknemer één dag terugkeren naar de werkvloer. Het Overlegcomité legde vast dat nooit meer dan 20% van de werknemers tegelijk aanwezig mag zijn. In kmo's met minder dan 10 werknemers, mogen tegelijk maximaal 5 personen aanwezig zijn. Hoe dan ook wordt testing "ten zeerste aanbevolen". Vanaf 1 juli is telewerk niet langer verplicht, maar blijft het wel aanbevolen.

Liantis heeft hiertoe nuttige info gebundeld in de onthaalbrochure "veilig werken tijdens de coronacrisis".

Bron: Vrtnieuws - Liantis

D. Code gezond en veilig magazijn (CGVM)

Het werken in een gezonde en veilige omgeving is een ‘must’. In Nederland werd op 24 maart 2021 de jaarlijkse 'Dag van het veilige magazijn" gehouden. Dit is hét logistieke evenement rondom gezond en veilig werken in het magazijn of distributiecentrum.

Zeven sprekers die aanwezig waren op de Dag van het Veilige Magazijn geven hun tips voor een veiligere en betere werkomgeving. Op de CGVM-website vind je meer informatie over de hotspots in het magazijn inclusief een stappenplan met oplossingen van andere bedrijven.

Bekijk hier de code van goede praktijk.

Bron: evofenedex - CGVM

III. RECENT TOEGEVOEGD

Op regelmatige basis worden praktijkdocumenten toegevoegd aan INNIwise. Een greep uit het aanbod:

  • Hoogseizoen voor tekenbeten, bescherm jezelf!
  • De muisarm: info, preventietips en oefeningen
10 mei - 14 mei (wk 19)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.