Nieuwsoverzicht week 06 (7 - 11 feb 2022)

 05/02/21

Wekelijks nieuwsoverzicht

7 - 11 februari 2021

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.be.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Veiligheidsraad 5 februari 2021

De belangrijkste beslissingen:

 • Alle coronamaatregelen worden verlengd tot 1 april 2021. Er is dus nog geen sprake van een heuse exitstrategie.
 • Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke zal niet langer tolereren dat mensen zich niet laten testen bij een terugkeer uit het buitenland. Vanaf het begin van de paasvakantie zal het automatisch aan de politie worden doorgespeeld, die dan kunnen optreden en boetes uitschrijven.
 • Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kappers en andere contactberoepen. Enkel kappers mogen op 13 februari opnieuw hun deuren openen onder strikte voorwaarden. De andere contactberoepen kunnen hun werkzaamheden hervatten op 1 maart.

B. VK lanceert eigen variant op de Europese CE-markering: UKCA

Op 31 januari heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaten. De Brexit is een feit. De in VK gevestigde fabrikant of importeur wordt niet meer beschouwd als een Europese marktdeelnemer. Het UKCA-keurmerk (United Kingdom Conformity Assessement) ziet hierdoor het daglicht en neemt in het VK de plaats in van de CE-markering. Omgekeerd blijft de CE-markering geldig voor Britten die hun producten voor de Europese markt brengen. Het gaat om machines, liften, verplaatsbare drukapparatuur, persoonlijke beschermingsmiddelen, laagspanningsapparatuur, gasapparaten, explosieveilige apparatuur, ...

Er is namelijk besloten om markpartijen en fabrikanten de tijd te geven om zich te organiseren. Voor de meeste CE-gemarkeerde producten is 2021 een overgangsjaar. De CE-markering, de EU-conformiteitsverklaring en de EU-typegoedkeuringstest worden beschouwd als gelijkwaardige alternatieven door de overeenkomstige Britse wetgeving.

Wat verandert er?

 • Wijziging van het teken van CE naar UKCA (verplicht vanaf 1 januari 2022)
 • Machines importeren vanuit de Britse markt (Engeland, Wales en Schotland) is hetzelfde als importeren van buiten de Europese Economische Ruimte. Daarmee wordt de importeur de fabrikant.
 • Essentiële eisen zullen vervangen worden door ‘technical requirements’ (vermoedelijk gelijkwaardig)
 • Assessments door Notified bodies (mits aangewezen door Engeland) zullen wel geaccepteerd worden in Engeland. De CE-assessments hebben geen waarde voor hen.

Voor Noord-Ierland geldt er een andere regeling: UKNI (United Kingdom Northern Ireland), dat in sommige gevallen een aanvulling is op de CE-markering. Noord-Ierse producten met een CE of CE-UKNI-markering, die daar geproduceerd worden, kunnen vrij ingevoerd worden in het VK.

Meer info: UKCA - UKNI - Gov.uk

C. Digital Reaction Plan: een extra dimensie van de 'Business Continuity'

Brand, overstroming, stroompanne, cyberaanval, coronavirus, ... incidenten of rampen hebben grote gevolgen voor de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten en het behoud van hun infrastructuur. Dit heeft meestal een impact op de IT-infrastructuur en -procedures.

De FOD Economie lanceert de campagne 'Digital Reaction Plan'. Je vindt online een "quickscan" die dient als stresstest en laat toe om te anticiperen op verschillende incidenten. Een reeks voorbeelden, modeldocumenten en adviezen wordt beschikbaar gesteld om:

 • risico’s te identificeren, analyseren, beoordelen en aan te pakken;
 • een bedrijfscontinuïteitsplan op te stellen;
 • incidenten te beheren;
 • doelgericht te communiceren bij een crisis.

Dit biedt inspiratie voor een degelijk beleid om in te spelen op onverwachte gebeurtenissen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen grote bedrijven en kmo's. Het credo is als volgt: "wie digitaal sterk staat, is beter voorbereid".

Bron: FOD Economie

D. Geslaagde test e-loket 1722

Woensdag 20 januari hebben de brandweer (hulpverleningszones Oost-Vlaanderen) en de noodcentrales 112 het nieuwe e-loket 1722 getest. De 'stresstest' was succesvol. Dit geeft de burger de mogelijkheid om rechtstreeks een aanvraag voor hulp van de brandweer te doen in geval van stormschade of wateroverlast. Dit vermijdt wachttijden aan de telefoon. Deze online-hulpaanvraag zal in de eerste helft van 2021 online worden gezet.

Opgelet: bij levensbedreigende situaties moet je steeds het nummer 112 bellen. Enkele scenario's: er zijn mensen in gevaar, er is dringende medische hulp nodig, potentieel brandgevaar, gevaar op de openbare weg of instortingsgevaar (bij stormschade of wateroverlast.

Bron: civilsecurity

III. RECENT TOEGEVOEGD

Op regelmatige basis worden praktijkdocumenten toegevoegd aan INNIwise. Een greep uit recente aanwinsten:

 • Register feiten door derden
 • Risicoanalyse arbeidsmiddelen (voorbeelden)
 • Jaarlijkse evaluatie Psychosociaal welzijn
 • Telewerk: het nieuwe normaal? De hybride werkomgeving.
Nieuwsoverzicht week 06 (7 - 11 feb 2022)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.