nieuwsoverzicht 17 tot 21 jun 2024 (wk 26)
Minder gezondheidsproblemen bij kleine bedrijven / Professionals nemen preventiediensten onder de loep / Roadmap on Carcinogens 3.0 / Diversiteit en inclusie op de werkvloer: praktijkvoorbeelden / Meer verantwoordelijkheden voor arbeidsartsen?
I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING
Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen in INNIwise.
II. OVERIGE NIEUWSITEMS
A. Minder gezondheidsproblemen bij kleine bedrijven
In kleine bedrijven (<20 werknemers) werden in 2023 minder lichamelijke klachten gemeld dan bij de werknemers van grote bedrijven. Voor psychische klachten gaat het zelfs om 64% minder meldingen. Dit blijkt uit onderzoek dat Mensura deed bij 320 000 werkende Belgen.
De afgelopen jaren is het aantal werknemers met fysieke of mentale klachten flink toegenomen. Deze stijging is ook merkbaar bij kleine ondernemingen, al is de stijging daar minder fors.
Volgens de experten bij Mensura is dit onder meer te wijten aan het budget dat kleine ondernemingen kunnen vrijmaken om te investeren in preventie of ergonomische aanpassingen. Deze kosten liggen vaak lager wanneer het slechts om een aantal werknemers gaat dan bij bedrijven die duizenden werknemers tellen.
Verder heeft verzuim ook een veel grotere impact op een klein team. Dat verhoogt de drempel om je ziek te melden.
Wanneer we kijken naar de psychosociale kant, dan is het niet zo dat er perse minder stress is in een kleiner bedrijf. Wel zijn er meer mogelijkheden om erop in te spelen en de stress te vermijden of verlichten. De oorzaak hiervoor ligt bijvoorbeeld bij een directere communicatie en minder afstand tussen leidinggevenden en de werknemers.
Bron: Mensura
B. Professionals nemen preventiediensten onder de loep
EU-OSHA publiceerde recent een nieuwe paper waarin Europese professionals hun blik werpen op veiligheid en gezondheid op het werk. Men bekijkt de rol van de huidige preventiediensten alsook het aanbod van preventiediensten. Verder benadrukt men ook het belang van het debat omtrent dit thema.
In de conclusies wordt opgeroepen om de opleiding van VGW-professionals te harmoniseren binnen de verschillende lidstaten. Nu is er bijvoorbeeld een verschil in registratie waardoor bewegingen over landsgrenzen heen vaak moeilijk zijn.
Verder geeft men ook aan dat er betere communicatiemiddelen zouden moeten zijn. Omdat er zoveel stakeholders bij VGW betrokken zijn, is het cruciaal dat de communicatie goed verloopt en dit loopt nu nog te vaak mis. Binnen organisaties zitten verschillende professionals vaak niet op één lijn. Dit is eveneens een werkpunt.
Ten slotte is het ook belangrijk op te merken dat de pandemie de rol van VGW-professionals drastisch heeft veranderd. Zo moeten zij nu ook rekening houden met de impact van pandemieën alsook met de gevolgen van de vernieuwingen (denk maar aan telewerk) die deze golf met zich meebracht.
De volledige paper is hier na te lezen in het Engels.
Bron: EU-OSHA
C. Roadmap on Carcinogens 3.0
Op 12 en 13 juni 2024 werd het slotevenement van de ‘Roadmap on carcinogens’ gehouden. Tijdens dit event werd de Roadmap on Carcinogens 3.0 gelanceerd.
Gedurende deze dagen werden de partners op de hoogte gebracht van de stand van zaken wat betreft de blootstelling van werknemers aan kankerverwekkende stoffen en wierp men een terugblik op de vorige editie. Men besprak te nog te nemen stappen, waaronder de manier waarop de resultaten van de Roadmap geconsolideerd en geïmplementeerd kunnen worden. Men belichtte ook de prioriteiten van het Belgisch voorzitterschap met betrekking tot het onderwerp.
De conferentie kan herbekeken worden op het YouTube-kanaal van de FOD Werkgelegenheid.
De Roadmap on Carcinogens 3.0 waarbij de nadruk ligt op verspreiding van informatie en tools op de werkvloer, werd tijdens dit evenement gelanceerd. Een nieuwe website (die dit najaar online zal komen) zal antwoord moeten bieden op vragen van alle betrokkenen.
Bronnen:
- Roadmap on Carcinogens
- BeSWIC
D. Diversiteit en inclusie op de werkvloer: praktijkvoorbeelden
De eDiv-website van Unia bestaat al een tijdje, maar nu wordt deze tool ook uitgebreid met heel wat praktijkvoorbeelden.
eDiv is een gratis onlinetool waarmee Unia bedrijven en organisatie wenst te ondersteunen bij het ontwikkelen van een meer diverse en inclusieve werkomgeving. Je vindt er heel wat informatie en hulpmiddelen.
De tool is recent aangevuld met heel wat inspirerende praktijkvoorbeelden. Via deze voorbeelden krijg je een inkijk bij werkgevers uit verschillende sectoren die hun problemen en oplossingen bespreken. Het gaat bijvoorbeeld over het opstellen van brochures, het aanbieden van stageplaatsen voor vluchtelingen, het creëren van stille ruimtes, …
Benieuwd? Raadpleeg de cases hier.
Bron: VBO
E. Meer verantwoordelijkheden voor arbeidsartsen?
Dat België heel wat arbeidsongeschikten telt, is geen nieuws meer. De oplossingen ervoor zijn wel stof tot discussie. Want hoewel politieke partijen in de afgelopen campagne een aantal voorstellen opwierpen, zijn deze volgens VOKA onvoldoende. Volgens VOKA en Mensura is een fundamentele aanpassing aan de wetgeving nodig en moet de Codex welzijn op het werk nodig vernieuwd worden.
Ze kijken hierbij vooral naar de arbeidsartsen en hun rol. Momenteel moeten zij nog te vaak onderzoeken uitvoeren omdat het zo moet en wordt hierbij onvoldoende rekening gehouden met de gezondheidstoestand van de werknemer.
Daarnaast staan arbeidsartsen er vaak alleen voor. In specifieke gevallen zouden ergonomen of psychologen bepaalde onderzoeken kunnen overnemen, maar dit laat de wet momenteel niet toe. Een bedrijfsverpleegkundige zou ook kunnen ondersteunen.
Ook voor nieuwe technologieën is momenteel geen plaats in de wet. Denk maar aan teleconsultaties.
Mensura en VOKA roepen op om in de komende legislatuur sterk te focussen op de preventieve gezondheidszorg en zo de hele samenleving te laten winnen.
Bron: VOKA
Regelmatig worden nieuwe praktische documenten aan onze databank toegevoegd. Recent werd dit document toegevoegd:
Lees ook
27/09/23
nieuwsoverzicht 17 tot 22 sept (wk 38)
30/03/20
Corona: 1/3 van de werknemers werkt van thuis uit, maar wat bij een arbeidsongeval?
11/05/21
Dalend aantal arbeidsongevallen in de bouwsector: campagne ‘Safety My Priority’ van Confederatie Bouw zet voluit in op sensibilisering
09/12/20