HOEZO? Mijn werkgever pusht me te ‘appen’?!

 17/10/20

Nieuws

 COVID-19

De Coronalert app

Sinds de lockdown was er sprake van de corona-app. Op 30 september werd de gratis app Coronalert uiteindelijk gelanceerd. De app draagt bij om de verspreiding van het virus te vertragen. Een feit is dat hoe meer de app gebruikt wordt, hoe accurater ze wel wordt. Mensen zonder smartphone of eentje ouder dan vijf jaar kunnen de app niet gebruiken. Je smartphone moet ook de laatste software update hebben gehad.

Hoogrisicocontact

De app houdt bij wie met wie contact heeft en verwittigt elke gebruiker als er nauw contact was met een bevestigde Covid-19-patiënt (Op voorwaarde dat de beiden de app hebben geïnstalleerd).

In België is er sprake van nauw contact – officieel ‘hoogrisicocontact’ – als dat contact langer dan vijftien minuten duurde op minder dan twee afstand. De app interpreteert dit als een risico op besmetting.

Schendt ‘Coronalert’ mijn privacy? NEE

Test Aankoop geeft aan dat de app ‘privacyvriendelijk is’ en in overeenstemming met de GDPR. De app vraagt geen identiteitsgegevens, aangezien er nooit gevraagd wordt naar je naam, leeftijd of adres. Er worden geen locatie gegevens gelogd, noch doorgestuurd, noch centraal opgeslagen.

Tijdens een ontmoeting wisselen smartphones met de app unieke, anonieme identificatiecodes uit via bluetooth. Schakel dit steeds in. De uitgewisselde codes laten niet toe om iemand te identificeren, of om uit te maken waar een ontmoeting heeft plaatsgevonden. Bovendien weet de overheid niet wie de app heeft gedownload.

Kan mijn baas me onder druk zetten de app te installeren? NEE

Deze app kan nuttig zijn op de werkvloer. Hij staat buiten de arbeidsrelatie tussen werknemer en werkgever, meldt Ellen Van Grunderbeek van Acerta. De werkgever kan je niet verplichten dit te installeren op je gsm, ook al is dit een gsm van het werk. De installatie gebeurt volledig vrijwillig.

Wel kan een werkgever bepaalde apps pushen naar alle toestellen van het personeel, weet Van Grunderbeek in ‘de tijd’. Denk bijvoorbeeld aan registratieapps, om aanwezigheden te registreren. Of aan een app die uw toestel kan lokaliseren als het gestolen is.

INNI Redactie

HOEZO? Mijn werkgever pusht me te ‘appen’?!

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.