Bij 2 op de 3 Belgen brandt de passie voor hun job

 11/02/22

Nieuws

 Psychosociale risico's

Enkel buurland Nederland doet nipt beter in het onderzoek ‘A Worker’s Journey’.

Internationaal onderzoek van hr-dienstenleverancier SC Worx toont aan dat Belgen graag hun job uitoefenen. 5.000 werknemers uit 5 Europese landen werden geconsulteerd: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De enquête dateert van april 2021 en omvat bedrijven van alle groottes en werd afgenomen verschillende sectoren.

Jobtevredenheid
2/3 voelen wekelijks passie voor hun werk (63%). We halen daarmee de tweede plaats.

7 op de 10 Belgen ervaren wekelijks dat hun job zinvol en nuttig is. De Nederlanders scoorden iets beter (77,3%). De verbondenheid die ze voelen met de job, omgeving en organisatie speelt daarbij een rol. Meer dan 1/5 vindt dat zelfs dagelijks.

2 op 3 maken wekelijks plezier op het werk. “Eén van de verklaringen hiervoor is dat werkgevers steeds meer aandacht hebben voor de betrokkenheid van werknemers, met het oog op inclusie, diversiteit en gelijkheid”, zegt Cathy Geerts van SD Worx.

Hogere mentale belasting
Naast de positieve aspecten blijven Belgische werkgevers ook best op hun hoede:

  • We scoren net onder het gemiddelde als het aankomt op de energie die ze op de werkvloer hebben. 55 % zegt zich minstens een keer per week energiek te voelen, voor slechts 8 % is dit dagelijks het geval.
  • 41% bedienden ervaren hun job wekelijks als mentaal zwaar en voor 8% is dat zelfs dagelijks zo. In die optiek scoren we als Belgen het minst goed, in vergelijking met onze buurlanden.
  • Voor 27 % is het werk ook wekelijks fysiek vermoeiend en 7 % komt elke dag fysiek vermoeid thuis. Belgische werknemers scoren een fractie boven het gemiddelde. Enkel Frankrijk scoort nog iets lager.

“Werkgevers mogen zeker niet wegkijken van de mentale impact van de job op de werknemers. De voorbije jaren schakelden heel wat werknemers over op telewerken, wat hen op zich fileleed en pendeltijd bespaart, maar ook de leuke en luchtige momenten op kantoor verliezen we daarbij. Die sociale omgeving speelt een grote rol in het verwerken en uitoefenen van medewerkers hun job. In de huidige omstandigheden is het welzijn van de medewerkers uitgegroeid tot een prioriteit waar nog extra aandacht aan besteed moet worden”, besluit Cathy Geerts.

Bron: SD Worx (onderzoeksresultaten en grafieken)

Bij 2 op de 3 Belgen brandt de passie voor hun job

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.