Dinsdag 26 april 2022: Werelddag Intellectuele Eigendom

 26/04/22

Nieuws

Elk jaar op 26 april is het Werelddag van de Intellectuele Eigendom of “World IP Day”. Deze dag is door de World Intellectual Property Organization (WIPO) in het leven geroepen om wereldwijd de aandacht te vestigen op het thema intellectuele eigendom en de manier waarop dit de innovatie en creativiteit opwekt.

Intellectuele eigendomsrechten kunnen een belangrijke bron van inkomsten vormen voor een bedrijf doordat je hierover bepaalde overeenkomsten kan afsluiten. Zij zorgen ook voor naambekendheid en kunnen commercieel gezien dus ook ingezet worden.

Of en hoe je een idee kan beschermen, ontdek je via de ideeSCAN, een initiatief van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) en de FOD Economie. Deze scan is gebaseerd op de Belgische en Benelux-wetgeving over Intellectuele Eigendom.

Heel recent werd ook een nieuw online platform in het leven geroepen: Create, Protect & Benefit, het resultaat van een samenwerking tussen het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), , het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP), de FOD Economie, de SOWALFIN Groepen en Octrooicentrum Nederland. Het platform werkt rond 12 wegwijzers die een antwoord bieden op allerlei vragen waarbij elke wegwijzer (elk topic) op zich voorziet in een stappenplan: bedrijfsgeheimen, technische uitvinding, het uiterlijk van een product, werk, handelsnaam, databank, computerchips, domeinnaam, streekproduct, nieuw plantenras, software.

Het platform bevat ook een aantal getuigenissen van enkele CEO’s van Vlaamse, Waalse en Nederlandse bedrijven waarin zij toelichten over welke intellectuele eigendomsrechten zij beschikken en wat voor hen de toegevoegde waarde hiervan is.

Tenslotte is ook een link naar experten voorzien die een antwoord kunnen bieden op specifieke vragen die niet in het platform aan bod komen.

Bronnen:

  • FOD Economie
  • VLAIO
  • BOIP
Dinsdag 26 april 2022: Werelddag Intellectuele Eigendom

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.