WAT ALS een gevaccineerde toch symptomen vertoont of in contact is gekomen met een besmet persoon?

 24/03/21

Nieuws

 COVID-19

Moet hij/zij dan getest worden? Deze vraag werd gesteld in onze community.

Wat na vaccinatie?

Vaccins kunnen bijwerkingen hebben, maar zijn erg betrouwbaar. Als je gevaccineerd wordt, dan train je je immuunsysteem. Een belangrijk gevolg is dat je antistoffen tegen het coronavirus aanmaakt. Neutraliserende antistoffen zijn in staat om het coronavirus snel onschadelijk te maken als je ermee in aanraking komt. Ze voorkomen dat je ziek wordt.

Het duurt 10 tot 14 dagen na de eerste vaccinatie vooraleer je lichaam antistoffen ontwikkelt en de bescherming goed begint te werken. Bij blootstelling aan het virus in die periode, is je afweer nog niet voldoende gestimuleerd door het vaccin en kan je nog besmet raken.[1]

Na de tweede vaccinatie is de kans om ziek te worden veel kleiner omdat je beter beschermd bent.

Wat als?

Sciensano geeft actuele info over de vraag gesteld in onze community:

  • Personen die gevaccineerd zijn en mogelijke symptomen van COVID-19 vertonen moeten daarom nog steeds getest worden met een PCR-test.
  • · Indien de test positief is, moet de patiënt in isolatie gaan, contactopvolging wordt gestart en het staal moet doorgestuurd worden voor genotypering. Genotypering is vooral belangrijk bij personen die volledig gevaccineerd werden (met huidige vaccins wil dat zeggen: vanaf 14 dagen na de 2e dosis). Het 'genotype' of genetische type wordt bepaald door de aard van de mutatie (= afwijking in de genetische code).
  • De quarantainemaatregelen voor gevaccineerde personen blijven voorlopig ongewijzigd. Momenteel is er onvoldoende ‘evidence based informatie’ dat we het virus na de vaccinatie niet meer kunnen overdragen.
  • Er is momenteel in de wetenschappelijke literatuur geen “correlate of protection” gekend. M.a.w. een meetbaar teken dat iemand beschermd is tegen (ernstige) ziekte en verwikkelingen (hospitalisatie, overlijden). Iedereen die is gevaccineerd moet zich nog steeds houden aan de algemene coronaregels.

Ondertussen zijn de eerste gegevens beschikbaar die erop wijzen dat als je gevaccineerd bent en met het virus in contact komt, de virale lading met een factor 4 verminderd wordt. Dat wil zeggen dat de vaccinatie effect heeft op de besmettelijkheid. Dit wordt nu verder onderzocht.” [1]

Community INNIwise:
Raadpleeg als abonnee regelmatig onze Community, waar je in interactie kan treden met ‘peers’. Stel je vraag en wissel ervaringen uit met andere preventieadviseurs.

Verken hier de mogelijkheden van INNIwise.

[1] Bron: laatjevaccineren.be

WAT ALS een gevaccineerde toch symptomen vertoont of in contact is gekomen met een besmet persoon?

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.