Vrijwillige brandweer en ambulanciers nu verzekerd tegen beroepsziekten

 27/04/20

Nieuws

 Arbeidsongevallen en beroepsziekten

Tot nu toe waren vrijwillige brandweerlieden en ambulanciers die voor de veiligheidszones werken niet gedekt door een beroepsziekteverzekering. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block laat weten dat vandaag is besloten om hen op dezelfde manier te behandelen als hun professionele collega’s.

Dit betekent dat deze vrijwilligers nu verzekerd zijn tegen het risico om een beroepsziekte te krijgen. Deze maatregel heeft een impact op de ongeveer 12.000 vrijwilligers die tewerkgesteld zijn bij een van de veiligheidszones op Belgisch grondgebied.

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken: “Vrijwilligers uit veiligheidszones die erkend worden als slachtoffer van een beroepsziekte krijgen een betere sociale bescherming. Ze verdienen dat op basis van hun inzet.“

Deze nieuwe maatregel treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 11 maart 2020. Hiervoor wordt weldra een koninklijk besluit gepubliceerd. Ook de vrijwillige brandweerlieden van wie de hoofdactiviteit valt onder het stelsel van de zelfstandigen zullen ervan kunnen genieten. Het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (FEDRIS) moet op deze publicatie wachten voordat ze deze maatregel kan toepassen. Aanvragen tot schadevergoeding kunnen evenwel nu al worden ingediend.

Vrijwillige ambulanciers en COVID-19

In de huidige context van de COVID-19-pandemie heeft deze nieuwe dekking een gevolg voor de vrijwillige ambulanciers die patiënten met COVID-19 vervoeren. Ze worden door deze verzekering nu gelijkgesteld met professionele ambulanciers, die al erkend waren als een groep met een verhoogd risico op besmetting met het SARS-CoV-2 virus.

De volledige lijst van activiteiten en sectoren waarvoor COVID-19 als beroepsziekte kan worden erkend, is te vinden op de website van Fedris, in een FAQ over COVID-19.

INNI redactie

Bron: https://www.maggiedeblock.be/v...

Vrijwillige brandweer en ambulanciers nu verzekerd tegen beroepsziekten

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.