Vlaanderen start met COVID-19-sneltests in essentiële sectoren

 14/01/21

Nieuws

 COVID-19

Nu de eerste vaccins tegen het COVID-19-virus goedgekeurd zijn door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), komt de vaccinatiecampagne in ons land stilaan onder stoom

In het kader van deze lancering is Vlaanderen gestart met sneltests in essentiële bedrijven. Concreet kunnen deze bedrijven hun werknemers laten testen om op die manier de continuïteit van bedrijfsprocessen te garanderen. In een eerste fase gaat het om bedrijven in de elektriciteitssector, kernenergie, havens, farmaceutische sector, (petro)chemische sector en voedingsindustrie.

In deze eerste fase stelt de Vlaamse regering 40.000 sneltests beschikbaar voor 20.000 werknemers in een vijftigtal bedrijven. De tests worden alleen gebruikt voor werknemers in kritische functies (en dus niet snel te vervangen) die een hoogrisicocontact hadden.

Als het resultaat van een sneltest negatief is, dan kan een werknemer aan de slag blijven, maar moet hij of zij in de privésfeer wel in quarantaine gaan. Drie dagen later volgt een nieuwe sneltest en op dag 7 volgt een PCR-test. Als de werknemer op één daarvan positief test, moet hij of zij meteen in isolatie.

De eerste sneltests vonden op 13 januari jl. plaats in de REO Veiling in Roeselare. Daar ging het onder meer om heftruckchauffeurs die groenten en fruit, die van landbouwbedrijven komen, stockeren in koelcellen. Alle werknemers testten negatief.

Een sneltest kan evenwel nooit verplicht opgelegd worden aan de werknemers. Dergelijke test kan enkel vrijwillig aangeboden worden. De werknemer heeft dan de keuze om die test al dan niet te ondergaan. Indien hij akkoord gaat om zich te laten testen, zal hij worden doorverwezen naar de preventieadviseur-arbeidsarts. Uiteindelijk is het deze die beslist of er al dan niet tot testen wordt overgegaan.

Bronnen: Standaard - Vrt Nieuws

Vlaanderen start met COVID-19-sneltests in essentiële sectoren

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.