Vision Zero: leading indicators – leidende indicatoren nu beschikbaar

 31/08/20

Nieuws

 Arbeidsongevallen en beroepsziekten

In 2017 lanceerde het 21ste wereldcongres ‘veiligheid en gezondheid op het werk’, gehouden te Singapore, de campagne “VISION ZERO”. In deze visie gaat men ervan uit dat in principe elk ongeval op het werk en elke arbeidsgerelateerde ziekte en schade zou kunnen worden voorkomen indien tijdig de juiste maatregelen worden getroffen door alle betrokken partijen.

De VISION ZERO-campagne bevat nu een gloednieuwe set indicatoren voor veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk. De gratis set van indicatoren is vanaf nu gratis te downloaden in de gids ‘Proactive Leading Indicators - A guide to measure and manage safety, health and wellbeing at work’, opgemaakt door de International Social Security Association (ISSA).

De ISSA biedt de gids over leading indicatoren aan als een hulpmiddel voor elke organisatie en elk bedrijf dat zich inzet voor VISION ZERO, of ze nu ervaren of beginners zijn, groot of klein, lokaal of internationaal. De indicatoren kunnen intern worden gebruikt om de veiligheid, gezondheid en welzijn van medewerkers te verbeteren maar kunnen ook worden toegepast naar bijvoorbeeld de toeleveringsketens (leveranciers, (onder)aannemers), of voor benchmarking.

Door dit preventieproject op te starten en de resultaten te publiceren, volgt de ISSA het grote succes van de VISION ZERO-preventiestrategie en de 7 Golden Rules op. De wereldwijde VISION ZERO-gemeenschap is sterk groeiend. Meer dan 11.000 organisaties, consultants, trainers, enz. op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk zijn betrokken bij de VISION ZERO. Deze organisaties zijn afkomstig van over de hele wereld, van alle industriële branches en van alle bedrijfsgroottes.

De indicatoren zijn ontwikkeld aan de hand van goede voorbeelden uit toonaangevende VISION ZERO-organisaties, maar ook uit de wetenschappelijke literatuur, publicaties en de expertise en ervaring die beschikbaar is in het projectteam en de stuurgroep. Een conceptreeks van zeven proactieve factsheets voor leidende indicatoren werd ontwikkeld en gecommuniceerd. Feedback werd verkregen via een online enquête met respons van bedrijven en organisaties in meer dan 20 landen en 20 sectoren. De indicatoren en factsheets werden aangepast en herzien, en er werd een tweede conceptset van 14 indicatoren ontwikkeld en besproken met de stuurgroep.

De gids wordt om te beginnen vertaald in het Frans, Duits, Japans en Spaans, en verdere discussies over het gebruik van de proactieve leidende indicatoren zullen plaatsvinden tijdens het Congres in oktober 2020.


Bron:

http://visionzero.global/visio...Jan Dillen

Vision Zero: leading indicators – leidende indicatoren nu beschikbaar

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.