Verplichte waarschuwing op plastic mondschermen vanaf 2 april 2021

 24/03/21

Nieuws

 COVID-19

Met ingang van 2 april e.k. moet verplicht een waarschuwing aangebracht worden op plastic mondschermen betreffende hun gebruik op plaatsen waar het dragen van een mondmasker verplicht is om de verspreiding van de coronavirus COVID-19 te beperken. Tevens worden vanaf dat moment plastic mondschermen die deze waarschuwing niet dragen uit de handel genomen.

Op 23 maart jl. verscheen het KB van 9 maart 2021 houdende het verplicht aanbrengen van een waarschuwing op plastic mondschermen betreffende hun gebruik op plaatsen waar het dragen van een mondmasker verplicht is om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken en het uit de handel nemen van plastic mondschermen die deze waarschuwing niet dragen.

Dit KB strekt tot het reguleren van plastic mondschermen.

Deze worden gedefinieerd als een mond- en neusvizier bestaande uit een plastic scherm dat voor de mond en de neus wordt geplaatst en ter hoogte van de neus of de kin wordt op zijn plaats gehouden en waarvoor de opening tussen het gezicht en de randen van het scherm niet afgedicht is met filterend materiaal.

Voor dat type van mondschermen wordt de verplichting opgelegd om op de kleinhandelsverpakking een waarschuwing aan te brengen betreffende het gebruik ervan op de plaatsen waar het dragen van een mondmasker verplicht is. Plastic mondschermen mogen immers niet gebruikt worden als een mondmasker of elk ander alternatief in stof op plaatsen waar het dragen van een mondmasker verplicht is.

Die waarschuwing moet ook worden vermeld in alle reclame- en informatievormen die beschikbaar zijn bij de aankoop.

Plastic mondschermen zonder deze waarschuwing worden uit de handel genomen.

De producenten en distributeurs worden verplicht om de gebruikers die plastic mondschermen hebben gekocht zonder de voorgeschreven waarschuwing, op de hoogte te brengen van die waarschuwing.

Een overzicht van geschikte en minder geschikte mondmaskers en tips waarop je kan letten bij de aankoop of het dragen van mondmaskers, vind je terug op de website van de FOD Economie.

Bronnen:

INNI redactie

Verplichte waarschuwing op plastic mondschermen vanaf 2 april 2021

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.