Slechts 1 op 3 Vlamingen nog gemotiveerd om coronamaatregelen op te volgen

 27/08/20

Nieuws

 COVID-19

De Universiteit Gent doet sinds maart 2020 uitgebreid (online) onderzoek naar het maatschappelijk draagvlak en de motivatie bij de bevolking om de coronamaatregelen te respecteren en vol te houden.

Dit onderzoek gebeurde in verschillende rondes met elk een eigen insteek. De laatste ronde - die plaatsvond tussen 19 mei tot en met 26 mei – peilde naar hoe de coronamaatregelen na drie maanden ons mentaal, sociaal en fysiek welzijn op de proef stellen.

RESULTATEN

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat slechts 1 op 3 Vlamingen nog gemotiveerd is om de coronamaatregelen nauwgezet op te volgen. Terwijl in maart 2020 nog 8 op 10 Vlamingen gemotiveerd waren om de maatregelen te respecteren, daalde dit aantal half juli naar 7 op 10.

Volgens Maarten Vansteenkiste, professor motivatiepsychologie aan de Universiteit Gent, faalt de overheid in het bieden van perspectief en het stellen van concrete doelen. De bevolking heeft doelstellingen nodig om duurzaam gemotiveerd te blijven. Zo zou de overheid een doel kunnen communiceren van bijvoorbeeld minder dan 50 ziekenhuisopnames per dag, gekoppeld aan een duidelijke deadline (bijvoorbeeld drie weken).

De motivatie die bij het begin van de lockdownperiode aanwezig is, is geëvolueerd naar een moet-ivatie. Het langdurig opvolgen van maatregelen die de vrijheid inperken, wordt steeds meer als een verplichting gezien om kritiek van anderen of een boete te vermijden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 45 procent van de bevolking zich houdt aan de bubbel van vijf personen (waarover trouwens onduidelijke communicatie gebeurde in de media). Dit heeft een rechtstreekse link met het verdwijnen van motivatie. Die dalende trend zet zich trouwens door in alle leeftijdscategorieën, en dus niet enkel bij jongeren.

Maarten Vansteenkiste verwijst ook naar het ‘reboundeffect’ bij versoepelingen. Als de autonomie van mensen ingeperkt worden, dan vinden sommigen dat ze extra van hun vrijheid mogen profiteren bij strengere maatregelen.

Sommige overheidsmaatregelen vragen trouwens teveel energie van de burger, waardoor een tegenreactie ontstaat. De mondmaskerplicht is hiervan een voorbeeld: een mondmasker verplichten om met de hond te gaan wandelen in het bos, schiet zijn doel ver voorbij en vraagt een inspanning die niets oplevert.

INNI Redactie

Slechts 1 op 3 Vlamingen nog gemotiveerd om coronamaatregelen op te volgen

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.