12 april - 16 april (wk 15)

 16/04/21

Wekelijks nieuwsoverzicht

Plastic mondschermen nog toegelaten? / webinars VerV

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.be.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Plastic mondschermen bij KB verboden

INNIwise sensibiliseert reeds geruime tijd over de lage beschermingsgraad van de plastic mondschermen (mouth shield) via de Community en refererend naar het RAG-advies van 2 februari 2021. Je kent ze wel de fancy modellen. Ze steunen op de neus of kin en worden met touwtjes, plastiekjes... achter het oor bevestigd. Aan de zij- boven- of onderkanten zijn ze volledig open.

Het Koninklijk Besluit van 9 maart 2021 stelt hier nu definitief paal en perk aan. "Ze hebben een kleiner oppervlak dan de face shields (vastgemaakt op het voorhoofd) en bieden niet voldoende bescherming tegen de speekseldruppeltjes".

Ze mogen niet meer gedragen worden op plaatsen waar een mondmasker verplicht is. Het FOD Economie legt de fabrikanten op om vanaf 2 april dit te signaleren op de verpakking.

Mondmaskers met een transparant venster, ontworpen om te kunnen liplezen en/of gezichtsuitdrukkingen zichtbaar te maken, blijven toegestaan mits correct gebruik.

Het gezichtsscherm /faceshield, dat volledig je gezicht afschermt, is dan weer alleen toegelaten als je om medische redenen geen mondmasker kan dragen. Het houdt eventuele druppels immers niet volledig tegen. Zonder medische redenen volstaat dat type masker zeker niet, enkel als aanvulling op een ander geschikt mondmasker (Zie vraag community).

Bron: Cohezio - FOD Economie

B. 'Ergoday industry' - VerV

Op 20 april 2021 wordt 's namiddags de Ergoday Industry georganiseerd met als thema "Prestatie en ergonomie". Dit online event wil aantonen dat ergonomie en procesoptimalisatie hand in hand gaan.

Het VerV, de beroepsvereniging voor ergonomie, heeft topsprekers uitgenodigd uit verschillende sectoren om een kader toe te lichten, alsook concrete toepassingen. Het webinar start om 13u en duurt 3 uur. Online inschrijven doe je hier.

De overige studiedagen kan je reserveren in je agenda:

  • Webinar: "Hoe TOP werk jij?" (11/05)
    TOP staat voor technische, organisatorische en persoonlijke preventiemaatregelen.
  • Ergoday kantoor - risicoanalyse beeldschermwerk (01/06)
    Risicoanalyse beeldschermwerk en vooruitblik op hybride werken in de toekomst
  • Ergoday zorg: goede praktijken in de zorgsector (22/10)

In het najaar heeft de VerV de hoop en ambitie om fysieke studiedagen te organiseren.

III. RECENT TOEGEVOEGD

Op regelmatige basis worden praktijkdocumenten toegevoegd aan INNIwise.

Deze week werd een bespreking van het arrest van het arbeidshof Antwerpen van 24 februari 2021 toegevoegd, waarbij uitspraak wordt gedaan over (de naleving van) het rookverbod op de werkplek.

12 april - 16 april (wk 15)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.