Naar een nieuw risico- en bedrijfscontinuïteits- management na de COVID-19-pandemie

 08/02/21

Nieuws

 COVID-19

Resilience wordt een belangrijk competitief voordeel.

Uit het recent onderzoek van Aon Reprioritizing Risk and Resilience For a Post-COVID-19 Future, een internationale specialist op het gebied van bedrijfsrisico’s, werd eind 2020 aan 500 risicomanagers, CFO’s en CRO’s (Chief Risks Officers) uit verschillenden landen en sectoren gevraagd hoe zij de coronacrisis hebben gemanaged. Ook de impact op risico(management) kwam aan bod.

De conclusie is dat het huidige risicomanagement (lees hierover: Risicocultuur en risicogedrag in organisaties - INNI publishers) en het huidig bedrijfscontinuïteitsmanagement (lees hierover: Naar een positieve organisatie- cultuur voor bedrijfscontinuïteit en resilience - INNI publishers), aan herziening toe is om beter voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen.

Dat een pandemie laag op het risicoregister stond van veel organisaties, was al bekend. Het is dan ook geen verrassing dat veel organisaties niet goed voorbereid waren op de COVID-19-crisis en dat veel organisaties aanvankelijk niet goed wisten wat te doen bij de COVID-19-pandemie. In Azië bijvoorbeeld was dit minder het geval, omdat daar meer ervaring aanwezig was met bijvoorbeeld SARS of de varkensgriep.

Het huidig risico- en bedrijfscontinuïteitsmanagement zal na COVID-19 anders worden ingericht en aan belang toenemen. In deze langetermijnevolutie zal de resilience van de organisatie een onderscheidende factor worden met belangrijke competitieve voordelen.

In het onderzoek is ook gevraagd naar de fase (reactie, herstel- of hervormingsfase) waarin organisaties zich in de huidige pandemie bevinden. Zo gaf 59% van de respondenten uit Noord-Amerika zit nog in de herstelfase, terwijl bedrijven in Azië al verder zijn (36% in de hervormingsfase). Twintig procent van alle respondenten zit zelfs na een jaar sinds het ontstaan van de coronacrisis nog in de reactieve fase waarin business continuity centraal staat.

Om voorbereid te zijn op toekomstige crisissen is een breder perspectief nodig op risico- en bedrijfscontinuïteitsmanagement. Vele afdelingen naast de preventiedienst EH&S zoals compliance, HR, IT en finance zullen sterker betrokken worden bij het risicomanagement en de bedrijfscontinuïteit. De samenwerking tussen afdelingen is de richting die nodig is voor de toekomst. Alleen een strategische aanpak zorgt ervoor dat organisaties in de toekomst beter voorbereid zijn op toekomstige crisissen. Eén ding is zeker: deze nieuwe crisis zal er anders uitzien dan de huidige COVID-19-crisis. De preventieadviseur en de EH&S-afdeling hebben hierbij, door de specifieke ervaring en kennis met het omgaan met ongewenste gebeurtenissen, een belangrijke rol te spelen.

Bron:

Uitbraak COVID-19 flinke wake-upcall voor risicomanagement | Aon

Naar een nieuw risico- en bedrijfscontinuïteits- management na de COVID-19-pandemie

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.