Na generieke gids nu ook meerdere voorbeelden van sectorgidsen gepubliceerd

 06/05/20

Nieuws

 Varia

Het COVID-19-virus vormt een nieuw arbeidsrisico binnen de biologische agentia. Werkgevers voeren een beleid opdat werknemers in veilige en gezond omstandigheden arbeid leveren.

De checklist van het FOD Waso peilt naar de genomen preventiemaatregelen op de werkvloer inzake de strijd tegen (de beperking van) de verspreiding van het coronavirus. Deze zelfcontrolelijst toetst de conformiteit aan het Ministerieel Besluit van 23 maart 2020. Het aligneert zich op de algemene principes van de Codex Welzijn.

De checklist bestaat uit twee delen:

  1. Administratief: informatie en vorming over het toepassen van social distancing, hygiënemaatregelen (handhygiëne, schoonmaakprogramma), toelaten van essentiële derden en andere maatregelen (instructies wat te doen bij besmetting).
  2. Onderzoek op de werkplaats: sociale voorzieningen, kantoren, werkplaats, vergaderzalen, ventilatie,… Het is niet enkel van toepassing op de werkposten, maar ook op intern vervoer en verplaatsingen.

Aangezien de Veiligheidsraad van 24 april 2020 meer directieven gaf over de aanpassingsperiode en nakende exit strategie blijft een risicobeoordeling een must. Dit risico moet net als alle andere risico’s geëvalueerd worden samen met de bevoegde interne of externe preventiedienst.

Deze pandemie gaf een extra dimensie aan het intern noodplan. Hierbij dienen bedrijven te waken over de continuïteit van hun activiteiten. Ze concentreren zich op “Business Continuity Management”, waarbij risico’s worden geïdentificeerd, beperkt en de eventuele impact van een onderbreking op de kritieke bedrijfsprocessen en ondersteunende processen wordt geminimaliseerd.

Minister van Werk en Economie Nathalie Muylle heeft samen met de Hoge Raad voor de Preventie en Bescherming op het Werk, de FOD Werk en ERMG (Economic Risk Management Group) een gids ontwikkeld. Deze gids werd doorgesproken met de Groep van 10 (werkgevers en werknemers) en overgemaakt aan de paritaire comités.

Dit biedt een kader voor het opstellen van sectorgidsen en protocollen om concrete invulling geven aan de hygiënemaatregelen en social distancing. Meerdere voorbeelden van sectorgidsen werden al gepubliceerd. Voldoende inspiratie om aan de slag te gaan.

INNI redactie

Na generieke gids nu ook meerdere voorbeelden van sectorgidsen gepubliceerd

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.