Mag een werkgever zijn werknemers zonder symptomen laten testen op het COVID-19-virus?

 27/05/20

Nieuws

 COVID-19

Volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block is dit toegelaten, op voorwaarde dat werknemers hiertoe niet verplicht worden. Bedrijven kunnen een contract opstellen met een medisch laboratorium om dergelijke (PCR-)tests (dus met keel- of neuswisser) te laten uitvoeren.

De FOD Werkgelegenheid vult hierbij aan dat ‘in het algemeen geen medische testen met het oog op het verkrijgen van medische informatie over de gezondheidstoestand van een werknemer mogen worden verricht’ en dat het ‘systematisch testen doorgaans verboden is’. Met andere woorden: een werkgever mag het resultaat van de test niet kennen. Maar in de praktijk is dergelijke spelregel moeilijk te sturen, omdat een werknemer na een (positieve) test in quarantaine geplaatst wordt.

Momenteel (= eind mei) worden bij huisartsen enkel patiënten met COVID-19-symptomen getest. Mensen die contact hadden met een bevestigd geval, maar zelf geen ziektesymptomen ontwikkelen, worden in de regel niet getest.

Het aanbod van testen door bedrijven maakt het daarom mogelijk om breder op zoek te gaan naar mogelijke besmettingen. Een vroege detectie is extra interessant, omdat mensen het meest besmettelijk zijn als ze nog geen symptomen vertonen.

Professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) is alvast sceptisch over het breed laten testen door bedrijven. Hij stelt dat 30 procent van de besmettingen bij een PCR-test niet opgemerkt wordt, en dat men dus op verschillende momenten moet testen om op die manier een vals gevoel van veiligheid uit te sluiten.

En welke impact heeft de privacybescherming bij het testen, in kaart brengen en waarschuwen van (besmette) personen en hun contacten? Hierover informeren we u in een volgend artikel.

INNI redactie


Bron : www.standaard.be

Mag een werkgever zijn werknemers zonder symptomen laten testen op het COVID-19-virus?

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.