INFOGRAPHIC: uitzondering op de verplichte quarantaineregels

 06/01/21

Nieuws

 COVID-19

Definitie van een kritische functie in essentiële sectoren

Specifieke regels

Bij terugkeer naar België moet je rekening houden met de volgende maatregelen:

  • Het verplicht invullen van het Passenger Locator Form:
    • bij reizen per lucht- of zeetransport
    • bij gebruik van een ander transportmiddel én bij verplaatsing naar het buitenland dat meer dan 48 uur duurde (of als je langer dan 48 uur in België verblijft).
  • Quarantaine en testing bij terugkomst van een rode zone/land, waar je meer dan 48u verbleef. Je wordt verplicht tot 7 dagen quarantaine én laat een test afnemen op dag 1 en dag 7. De quarantaine wordt pas beëindigd na een negatieve test (deze maatregel geldt voorlopig tot 15 januari 2021).

Reizigers ontvangen na terugkeer een sms waarmee ze zich kunnen aanmelden bij een testcentrum. Op de luchthavens werd de testcapaciteit uitgebreid zodat inkomende reizigers zich meteen vrijwillig kunnen laten testen.

Strikte uitzonderingen op deze regels

Het Overlegcomité van 30/12 voorzag een uitzondering op de verplichte quarantaineregels voor kritieke functies in essentiële sectoren. Deze sectoren worden opgesomd in het Ministerieel Besluit van 1 november 2020 (art. N). De procedure om de kritieke functies in bedrijven te bepalen is gebaseerd op de nota's van de Economic Risk Management Group en de Interministeriële conferentie volksgezondheid van eind november 2020.

Het onderstaande schema kan gebruikt worden om te bepalen of een functie al dan niet onder een uitzondering kan vallen. Het is bedoeld als leidraad.

Verdere toelichting over de kritische functies vind je op de website van de FOD WASO.

INFOGRAPHIC: uitzondering op de verplichte quarantaineregels

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.