De Federale regering voert sneltest in voor werknemers die niet kunnen telewerken

 17/03/21

Nieuws

 COVID-19

Telewerk is de sleutel om de cijfers onder controle te houden.

Op 17 maart jl. herhaalde federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens een persconferentie dat – in de strijd tegen het COVID-19-virus – verplicht telewerk de norm blijft in bedrijven en organisaties in ons land. Tegelijk bevestigde hij dat werknemers in bedrijven waar telewerk nagenoeg onmogelijk is, binnenkort tweemaal per week getest zullen worden via een sneltest.

Tijdens een overleg tussen de federale regering en de werkgeversorganisaties werden de violen gelijkgestemd op het vlak van verplicht telewerk en de bijhorende rechten en plichten voor werkgevers en werknemers. Uit nieuwe cijfers – zowel op het vlak van besmettingen als mobiliteit – blijkt immers dat alle grafieken (opnieuw) de verkeerde kant uitgaan.

Toenemende mobiliteitscijfers doen vermoeden dat werkgevers en werknemers de spelregels inzake verplicht telewerk minder goed respecteren. Het VBO nuanceert deze denkpiste, door te stellen dat meer mobiliteit niet noodzakelijk betekent dat er meer op de werkplaats wordt gewerkt. Volgens de werkgeversorganisatie is er meer mobiliteit omdat er meer gewerkt wordt en er minder tijdelijke werkloosheid is.

Onlangs bevestigde Sciensano dat de werkvloer momenteel een van de belangrijkste bronnen van besmetting blijkt te zijn (goed voor circa 40%), gevolgd door scholen met 29%.

Zowel het VBO als Voka pleitten eerder al voor de invoering van terugkeerdagen op de werkplek, zodat werknemers na meer dan een jaar eindelijk opnieuw contact zouden kunnen hebben met collega’s. Die bijsturing zou volgens de werkgevers meer dan welkom zijn om de mentale gezondheid van werknemers op te krikken.

De federale regering wil voorlopig echter niet ingaan op deze vraag. Rekening houdend met de huidige trends op het vlak van COVID-19-virusbesmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens, is het momenteel nog te vroeg voor versoepelingen. Op de persconferentie benadrukte premier De Croo om de inspanningen vol te houden en de huidige arbeidshygiënische regels nauwgezet te blijven opvolgen. Het respecteren van telewerk is een van de sleutels in deze strategie.

Maar omdat de praktische organisatie van telewerk niet in alle sectoren mogelijk is (bijvoorbeeld in productiebedrijven, bouwbedrijven, supermarkten, zorginstellingen en ziekenhuizen, reinigingsfirma’s, politiediensten, …), lanceert de federale regering de sneltest op de werkvloer.

Het coronacommissariaat werkt momenteel een werkmethode uit. De testen zullen uitgevoerd worden door de bedrijfsgeneeskundige diensten. De startdatum van dit nieuwe actieplan ligt nog niet vast.

INNI Redactie

De Federale regering voert sneltest in voor werknemers die niet kunnen telewerken

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.