De exit uit de coronacrisis wordt voor veel bedrijven een belangrijke uitdaging

 08/04/20

Nieuws

 Varia

De Belgische regering heeft zopas aangekondigd dat een expertengroep onder leiding van viroloog Erika Vlieghe voor ons land een zogenaamde exitstrategie uit de coronacrisis gaat uitwerken. Het einde van de tunnel komt in zicht. Hoe die uitrit er precies uitziet, zullen we op het gepaste moment wel vaststellen.

Voor de onderneming is dit een niet mis te verstaan signaal om alvast na te denken over de heropstart van de “business as usual”. De uitdaging om gepast uit de crisis te treden is minstens even groot als toen we een paar weken geleden de onderneming, het handelsfonds en de medewerkers zo goed mogelijk tegen de crisis probeerden te beschermen. Feit is dat iedereen, werknemers, er naar uitkijken om – liefst zo snel mogelijk – hun vrijheid te herwinnen en de draad van het “gewone leven” weer op te pikken. Voor zover leven en werken na corona nog hetzelfde zal zijn als voor corona.

Discipline en creativiteit worden hierbij de kernwoorden. Discipline om de huidige maatregelen geleidelijk of proportioneel af te bouwen. Creativiteit om de zaken weer snel op volle toeren te doen draaien. En laat discipline en creativiteit nu net tegenpolen zijn van elkaar. Het zal er vooral op aankomen om het opnieuw oppikken van de economische activiteit met vaste hand te begeleiden. Het is nog iets te vroeg om conclusies te trekken uit de algemene aanpak van de coronacrisis. Maar we kunnen wel nuttige lessen trekken uit hoe we met onze onderneming in deze nooit geziene crisis gezogen werden en moesten roeien met de riemen die we hadden. Laat dat een nuttige ervaring zijn om ons voor te bereiden op de omgekeerde beweging. Want ondernemers blijven verantwoordelijk voor de veiligheid van hun werknemers, ook als ze uit hun thuis-cocon naar de werkvloer terugkeren.

We zullen hier in de komende weken nader op terugkomen. Vandaag geven we alvast volgende 3 prioriteiten mee om bij de voorbereiding van een exitstrategie voor ogen te houden:

  • Zorg voor een duidelijke en consistente instructie over het afbouwen van de bedrijfseigen beschermingsmaatregelen, uiteraard in lijn met de algemene richtlijnen van het federaal crisiscentrum. Vrije interpretaties van de regels of het bijsturen ervan zullen grotere risico’s inhouden dan bij de start van de crisis.
  • Evalueer tijdig de voor- en nadelen van thuiswerk voor de onderneming en de medewerkers. Thuiswerk verder toelaten/promoten kan een nuttig hulpmiddel zijn om de exitstrategie uit de coronacrisis te doen slagen.
  • Hou de mentale gezondheid van medewerkers in de gaten na de crisis. De herwonnen vrijheid en de terugkeer naar de werkvloer en de collega’s gaan doorgaans gepaard met emoties, met het loslaten van angsten of frustraties of juist niet, en kunnen tot onverwachte spanningen leiden.

Corneel Maes

C-Com

De exit uit de coronacrisis wordt voor veel bedrijven een belangrijke uitdaging

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.