COVID-19: serologische tests voor iedereen beschikbaar en terugbetaald voor bepaalde doelgroepen

 03/06/20

Nieuws

 COVID-19

In het kader van de huidige federale aanpak tegen de COVID-19-epidemie is het testen van (potentieel) besmette personen een van de sleutelelementen om het COVID-19-virus onder controle te houden. Er zijn twee soorten tests: één om vast te stellen of iemand besmet is met het virus en één om te bepalen of iemand het virus heeft gehad. In het eerste geval spreken we over een moleculaire test (of PCR-test). In het andere geval gaat het om een serologische test. Nu er betrouwbare serologische tests beschikbaar zijn, kan iedereen een test laten afnemen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block bevestigt dat vanaf nu een serologische test volledig terugbetaald wordt voor bepaalde doelgroepen. Anderen zullen maximaal 9,6 euro betalen. De koninklijke besluiten die de voorwaarden voor terugbetaling bepalen, verschijnen binnenkort in het Belgisch Staatsblad.

Moleculaire test (PCR-test)

De moleculaire test (of PCR- test) is de meest gebruikte test om vast te stellen of een persoon op het moment van de test drager is van het COVID-19-virus. Deze test spoort het RNA (ribonucleïnezuur) van het virus op. Met een speciaal wattenstaafje (wisser) wordt bij een patiënt in de neusholte en/of keel een staal afgenomen.

Het RIZIV betaalt de PCR-test volledig terug wanneer de patiënt verschillende symptomen van COVID-19 vertoont én de test in een erkend laboratorium onderzocht wordt.

Serologische test

Een serologische test is een bloedonderzoek waarbij onderzocht wordt of de patiënt antilichamen heeft tegen COVID-19. Zo weet de patiënt dus of hij of zij in het verleden besmet geweest is. Tot op heden waren in ons land geen betrouwbare tests beschikbaar. Omdat dit nu wel het geval is, mag iedereen dergelijke test laten afnemen. Als voorwaarde geldt echter wel dat de test voorkomt op de lijst van Sciensano én de test in een erkend laboratorium uitgevoerd wordt.

De aanwezigheid van antilichamen betekent trouwens niet automatisch dat iemand immuun is voor COVID-19. Daarom blijft het cruciaal om alle voorzorgsmaatregelen goed op te volgen.

Quid zelftests?

Een zelftest kan je bij jezelf afnemen, zonder arts en zonder analyse door een laboratorium. Omdat er momenteel nog geen coronazelftests zijn die betrouwbare resultaten opleveren, zijn ze momenteel verboden in ons land.

Bron: Persbericht (‘Serologische testen voor iedereen beschikbaar’), Ministerie van Volksgezondheid, 2 juni 2020.

INNI redactie

COVID-19: serologische tests voor iedereen beschikbaar en terugbetaald voor bepaalde doelgroepen

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.