Coronacontroles door politiediensten en inspectie Toezicht op het Welzijn op het Werk

 09/04/20

Nieuws

 COVID-19

We zagen in een nieuwsbrief van het advocatenbureau Claeys & Engels een belangrijk bericht over de zogeheten 'coronacontroles'. Die controles nemen de laatste dagen sterk toe en gebeuren per telefoon of e-mail, en mogelijk ter plaatse.

Krijgt u controle en bent u niet in regel met de laatste voorschriften? Dan hebt u nog 24 uur de tijd om de gepaste maatregelen te nemen. Bij niet-naleving volgen er sancties. In de periode van 23 maart tot 3 april zijn er 704 klachten geformuleerd rond de naleving van coronamaatregelen in bedrijven. De inspectiediensten voerden 750 controles op afstand uit en 328 ter plaatse. Twintig bedrijven werden gesloten omdat ze de maatregelen niet naleefden.

Het is voor het welzijn van iedereen belangrijk dat u de voorschriften opvolgt.

Een controle moet het beste bewijs zijn dat u volledig in regel bent! Besteed er dus alle aandacht aan en weet dat social distancing een belangrijke maar zeker niet de enige maatregel is.

We beseffen dat de nieuwe regelgeving niet steeds evident is en onderhevig is aan veranderingen. In deze uitzonderlijke tijden is dat logisch. Daarom geven u hier alvast een paar praktische tips.

• Download de checklist van de overheid.

Hierin vindt u een overzicht van alle maatregelen en voorschriften. Zo kunt u zich terdege voorbereiden, in de eerste plaats met het oog op het welzijn van uw medewerkers.

De checklist staat hier.

• Fotografeer alvast de werkruimtes

Controleert u de werkruimtes, maak dan meteen foto's. Bij de inspectiecontrole wordt hierom gevraagd. U moet dus het 'bewijs' zwart op wit tonen.

• Vraag bij twijfel advies

Werkt u al met INNIwise? Dan vindt u ook daar alle informatie terug. Twijfelt u of u aan een bepaalde vereiste voldoet? Stel dan gerust uw vraag aan onze experten. Deze dienstverlening is inbegrepen dus u hebt geen extra kosten.

• Raadpleeg ook de FAQ's van de overheid

Op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg staat een handig overzicht met veelgestelde vragen. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt.

Stay safe!

INNI redactie

Coronacontroles door politiediensten en inspectie Toezicht op het Welzijn op het Werk

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.