Het EU Digitaal COVID-19-certificaat maakt reizen binnen de Europese Unie vanaf 1 juli 2021 makkelijker

 01/07/21

Nieuws

 COVID-19

Europese Unie (en mogelijk ook IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein). Sinds de brexit behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU.

Wanneer krijg ik een Corona-certificaat?

Er zijn 3 types certificaten:

  • een vaccinatiecertificaat : U ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het type vaccin en om de hoeveelste prik het gaat. De meeste EU-landen zullen ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie aanvaarden.
  • een testcertificaat van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land[1].
  • een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

Het COVID-certificaat zou volgens afspraak vanaf 1 juli 2021 bruikbaar worden in alle EU-lidstaten. In België zijn de certificaten beschikbaar sinds 16 juni.

Je kan meer dan één certificaat hebben, want voor elke test en elke vaccinatie (zowel je eerste als je tweede) ontvang je een afzonderlijk certificaat.

Volledig gevaccineerde personen met een vaccinatiecertificaat, krijgen 14 dagen nadat de laatste dosis is toegediend, vrijstelling van verplichte tests of quarantaine bij reizen binnen de EU.

Je kan deze certificaten aanvragen op sites als Covidsafe.be, Mijn Burgerprofiel en Mijn Gezondheid .

Wat met quarantaine?

Voor de quarantaineverplichtingen na terugkeer uit een gevarenzone wordt vanaf 1 juli 2021 een onderscheid gemaakt op basis van het bovenvermelde digitaal COVID-certificaat (bewijs dat iemand werd gevaccineerd, recent negatief is getest of van COVID-19 is hersteld).

Je moet in quarantaine:

  • zodra je je ziek voelt, maar nog geen positieve coronatest hebt afgelegd;
  • wanneer je een hoog-risicocontact had met een persoon die corona heeft. Je bent een hoog-risico contact als je langer dan 15 minuten bij elkaar was op minder dan 1,5 meter afstand en zonder allebei correct een mondmasker te dragen. Ben je volledig gevaccineerd? Laat je testen op dag 1 na het hoog-risicocontact. Blijf in quarantaine tot je je testresultaat kent. Bij een negatief resultaat kan je de quarantaine stopzetten;
  • wanneer je langer dan 48u in het buitenland was of langer dan 48u in België zal verblijven. Je riskeert een boete van minimum €250 als je dit niet respecteert.

[1] De Europese Commissie stelt een standaardgeldigheidsperiode voor tests voor van 72 uur voor PCR-tests.

Het EU Digitaal COVID-19-certificaat maakt reizen binnen de Europese Unie vanaf 1 juli 2021 makkelijker

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.